Kontakt

Fem tips til at vælge nye vinduer

At vælge vinduer handler ikke kun om energieffektivitet og pris. Det handler også om at vælge et materiale, der passer til både husets stil og til ens eget ønske om arbejdsindsats. For vinduer ændrer sig med tiden, og nogle materialer kræver mere vedligeholdelse end andre. De mest anvendte materialer er træ, træ/alu, aluminum og plast (PVC). Disse har alle forskellige udseende samt egenskaber.

Selvom du måske ikke tænker over det, så vil dit valg af vinduer påvirke generationerne efter dig. Derfor er det vigtigt, at du nøje vurderer, hvilke funktioner samt tilbehør, dine vinduer skal besidde. Tænk over placering i forhold til de fire verdenshjørner, behov for dagslys samt solafskærmning, hvilket er faktorer der hænger tæt sammen. Derudover skal du vurdere oplukstyper samt behov for indbrudssikring og vinduespudsning udefra. Skal alle vinduer kunne åbnes, eller kan du nøjes med faste felter nogle steder? På den måde kan glasfeltet blive større.

1. VÆLG DET RIGTIGE MATERIALE TIL DIT BYGGEPROJEKT

Trævinduer Træ er stadigvæk det mest anvendte materiale i Danmark pga. en lang tradition og et stort antal danske vinduesproducenter. Det er et forholdsvist prisvenligt materiale, selvom kvaliteten kan variere meget. Træ kræver en del vedligeholdelse, da det skal oliebehandles eller males år efter år, hvilket kræver løbende omkostninger. Især hvis du bor tæt på vand.

Trævinduer med udvendig alu-beklædning Her er der grundlæggende tale om et almindeligt trævindue, hvor den udvendige ramme og karm er beklædt med aluminium. På den måde opnås bedre holdbarhed og mindre vedligehold på ydersiden. Prisen på træ/alu-vinduer er lavere end alu-vinduer, men højere end trævindue. Den indvendige side kræver samme vedligeholdelse som vinduer i træ.

Plastvinduer (PVC) Vinduer med plastprofiler kan være et vedligeholdelsesvenligt alternativ til trævinduer, da det ikke skal males. De gode PVC-vinduer har også rigtig gode isoleringsegenskaber. Derudover er PVC også et relativt prisvenligt materiale.

Aluminiumsvinduer Tendensen er at ville udnytte den flotte udsigt og det smukke lys med store glasflader. Og derfor er det blevet mere almindeligt at vælge aluminium som materiale til vinduesrammerne. Materialet er ekstremt stabilt, så rammerne kan holde store glasflader uden at gå på kompromis med sikkerheden eller isolering. Det kræver et minimum af vedligeholdelse udover almindelig rengøring, og aluminium har en lang levetid. Dagens moderne aluminiumsvinduer er derudover meget tætte og lader ikke vand og vind komme ind. På den måde opnås energieffektivitet ned til passivhusniveau og holder driftsomkostningerne nede. Materialet er bæredygtigt, da det kan genanvendes - selv efter mange års brug. Profilerne har indbygget isolering, som bryder den kuldebro, som vinduesrammer normalt er. Generelt kan profilerne indeholde en del "gemt" teknik, f.eks. indbrudssikring. Afhængig af valg af konstruktion kan investeringen i aluminiumsvinduer blive højere end ved træ og træ/alu, da vinduerne altid bliver skræddersyet til byggeprojekterne. Men dette giver til gengæld større designfrihed og en individuel løsning.

Udnyt vindueskarmen som hyggelig læseplads

2. VÆLG DET PASSENDE NIVEAU FOR ENERGIEFFEKTIVITET

Vi taler rigtig meget om U-værdier (varmegennemgangskoefficient) i vinduesbranchen, som udtrykkes i W/(m²K). Det vil sige vinduets energitab pr. m² og pr. grad temperaturforskel inde og ude. En vindueskonstruktion med en Uw-værdi (w=window) på 1,0 indebærer et varmetab på 1,0 watt per m² og grad Kelvin. Jo lavere Uw-værdien er, desto bedre isoleret er vinduet. For at komme ned på passivhusniveau, skal Uw-værdien ligge på 0,8 eller lavere. Det er vigtigt at se på hele konstruktionens Uw-værdi og ikke bare en enkelt del.

Som gavlvindue er der valgt et stort fast vinduesfelt i systemet Schüco AWS 75.SI+

3. VÆLG DEN RIGTIGE ÅBNINGSVARIANT

Sidehængt, indad- eller udadgående (dreje): Klassisk åbningstype, åbner hele vinduesrammen.

Sidehængt med ventilationsposition, indadgående (dreje-kip): Almindelig åbningsvariant i Centraleuropa. Vinduet åbnes indad (klassisk sidehængt) eller kippes for at opnå udluftning.

Ventilationsposition og sidehængt, indadgående (kip før drej): I første position kippes vinduet i ventilationsposition, i anden position kan det åbnes indad som klassisk sidehængt vindue. Kan leveres med låsbart greb, som kun tillader åbning i kip-position. Velegnet i rum med behov for børnesikring eller i offentlige bygninger samt i meget høje bygninger.

Sidehængt vindue fra gulv til loft med kippefunktion

Bundhængt vindue (kip): Bundhængt opluk betyder, at vinduet er hængslet fast i bunden og skal kippes indad. Varianten er perfekt til udluftning uanset vejret. Det egner sig godt til vinduer over køkkenborde eller højtsiddende vinduer. For meget højtplacerede vinduer anbefales elektronisk opluksstyring, der er skjult i profilerne.

Topstyret vindue: Oplukstype, hvor beslagene sidder midt på rammen og karmen. Når det åbnes, går den nederste halvdel udad og den øverste del nedad. Med denne oplukstype kan du realisere meget store vinduesformater. Typen har dog en relativ bred ramme, således at glasfladen på den måde reduceres.

Udvalget af opluksvarianter er stort, så spørg endelig din Schüco partner til råds om, hvad der passer bedst til dit behov.

Vindue Schüco AWS Open Out (top- og sidehængt)

4. VÆLG DET RIGTIGE GLAS

Den rigtige type glas i vinduet eller i døren er væsentlig for at sikre det rigtige energiniveau. Nybyggeri skal i dag leve op til BR2020, hvorfor der skal anvendes 3-lags ruder i ydervægge. De gode isoleringsegenskaber reducerer risikoen for træk i rummet. Dug i glassets nedre randzone kan opstå ved 2-lags glas i rum med højere luftfugtighed (f.eks. køkken, bad og soveværelser), men dette elimineres med 3-lags ruder.

Glassets isolerende egenskaber afgøres af afstanden mellem glassene, belægningen på glasset, gasfyldningen i mellemrummene og afstandslisten mellem de enkelte glas. U-værdien for typiske 3-lags ruder vil ligge på 0,5-0,7W/m2 K.

Dug på rudens yderside ser man kun på lavenergiruder, og det er faktisk et meget positivt tegn. Det smarte ved energiruder er nemlig, at de tillader varme at komme ind, mens de holder kulde ude. Samtidig holder energiruder på varmen indefra via en metalbelægning, der reflekterer varmen tilbage til rummet. Dug udvendig på lavenergiruder opstår typisk tidligt om morgenen i det sene efterår på en vindstille dag, fordi udeluften som er blevet lidt opvarmet af morgensolen, indeholder store mængder fugt, som rammer en koldere overflade, da udetemperaturen har været koldere i løbet af natten. Hvis ruden er superisolerende, så kommer der ikke noget varmetab ud igennem ruden, som kan hæve glassets udvendige temperatur. På den måde opstår der en temperaturforskel mellem luften og glasset. Denne dug kan kortvarigt mindske udsynet gennem ruden, indtil solen har “brændt duggen af”. I frostvejr kan den optræde som rim, der naturligvis er længere tid om at forsvinde.

Solafskærmende glastyper kan stoppe op til 70 % af solens stråler, men stadig opretholde en god lystransmission og fremstå neutrale uden farve. Disse kan være hensigtsmæssige at anvende i facader, der er særligt udsatte for solens stråler.

Da der er risiko for personskade i ved sammenstød eller fald igennem en ødelagt rude, benyttes hærdet glas, som granulerer til små og ubetydelige stykker eller folielamineret glas, som sørger for, at glasset holdes sammen i et stykke i rammen.

Glas med folielaminat stopper ca. 50 % af solens UV-stråler og reducerer dermed blegning af tekstiler.

5. VÆLG DET ØNSKEDE SIKKERHEDSNIVEAU FOR DIT HJEM

For at kunne sove trygt om natten er det vigtigt at vælge det rigtige sikkerhedsniveau. De fleste indbrud er ikke planlagte, så tyvene vælger at bryde ind de steder, hvor det virker nemt og uforstyrret. Vælg vinduer som bremser en potentiel indbrudstyv så meget, så vedkommende giver op. Aluminium er meget stabilt og sikkert, og Schüco arbejder specielt på at integrere komfortable sikkerhedsløsninger. Afhængigt af sikkerhedsbehov kan du vælge imellem forskellige vindueslåse og integrerede komponenter, som sender et signal, hvis du har glemt at låse dine vinduer, før du gik hjemmefra. Glasset i Schücos vinduer sættes i indefra, hvilket gør det vanskeligere for en indbrudstyv at fjerne ruden. I Danmark måler vi indbrudssikring efter den europæiske modstandsklasse (Risk Class = RC), som går fra RC 0 til den højeste klasse RC 6. De mest almindelige Schüco-vinduer kan leveres forstærket op til klasse RC 3, men der findes også løsninger i klasse RC 4.

Hold tyvene ude med sikre vinduer